Autokauppias ei ole mainettaan parempi

tiistai 05.08.2014 klo 23:45

Kirjoittelin blogin alkuvaiheissa ilostani, kuinka ilman autoa olevan ihmisen elämä on huomattavasti helpompaa. Oivoi, jos olisin tiennyt syksyllä mitä vielä onkaan autokaupan kanssa tulossa vastaani. Tämä kirjoitus on pitkä, paatostava ja sisältää hyvin vahvaa pettymyksen makuista tilitystä siitä kuinka autokauppias ja autoja maahantuova Autoimport (nykyisin myös nimellä Scandic Car Service Oy) ei onnistunut hoitamaan tehtäväänsä läheskään niin hyvin kuin heidän olisi pitänyt.

Taustaksi siis se, että kyseinen autoliike maahantoi meikäläisen Audin Belgiasta oletettavasti hyvillä papereilla elokuussa 2012. Auto oli aiemmin ollut Electroluxin myyntiedustajan käytössä liisattuna, joten suurehkot kilometrit (vajaa 170 000km) ja huoltokirjat pitivät ainakin heidän sanojensa mukaan molemmat paikkansa. Vaihdossa autoliikkeelle meni aiempi Mercedekseni ja hieman välirahaa, jotta saatiin uudempi Audi sisään. Tästä autonvaihdosta alkoihin päätäpakottavia aikakausia autoilun kanssa.

Tuon vuoden aikana kun ajoin autolla, siitä korjattiin kaksoimassapyörä ja kytkin, joka tyyppivikana kosahti keskellä Helsingin Sturenkatua. Ei onneksi pahimpaan ruuhkaan, mutta kuitenkin keskelle tietä. Autoimport tuli sikäli vastaan, että vaihtoivat sen takuutyönä ja saatiin asia kuntoon. Lisäksi tapeltiin EGR:n ja kaasuläpän kanssa aktiivisesti mutta ei liian häiritsevästi.

Audi vaihtoon – ongelmat alkakoon Autoimportin kanssa

Loppukesästä 2013 kuitenkin alkoi olla töidenkin osalta ajankohta laittaa Audia hiljalleen myyntiin joten teetin Autoimportin alle kuuluvalla Autorepairilla sitten perinteisen määräaikaishuollon, jossa myös korjailtiin etupään olka-akselia ja kaikki tukitangot, joten loppusumma olikin sitten ”kevyehköt” 1600 euroa. Aikalailla puskista sillä tuohon en itse varautunut. Sovittiin kuitenkin siinä vaiheessa, että laitetaan Audi heille myyntitiliin ja he luotottavat minulle työn osuuden, eli noin puolet summasta.

Myyntitilin ideana on se, että Autoimport saa 10% auton myyntihinnasta ja hoitaa käytännössä muutoin kaiken avaimet-käteen-palveluna. Veinkin autoni pois Helsingistä heille myytäväksi lokakuussa 2013 ja siitähän ne unettomat yöt vasta alkoivatkin. Itse halukkaana pääsemään autosta eroon, sain alustapitäen hoitaa viestintää täysin itse. Tämän lisäksi lokakuun lopussa tiedustellessani auton tilanteesta, käy ilmi että autosta on hajonnut kaksoismassapyörä joka todella vaihdettiin muutama kuukausi takaperin.

Eikä siinä mitään, jos asiat hoituisi niinkuin niiden kuuluisi. Kaksoismassapyörän vaihtamiseen meni heillä käytännössä tammikuun alkuun saakka (kun huomioidaan, että heillä on omat korjaamot) eikä lisäksi osan valmistaja tullut kustannuksissa kuulemma ollenkaan vastaan.

Tammikuussa auton myynnin osalta vastaan tulikin sitten katsastus. Tähän väliin sivuhuomautuksena, että tämän aikajänteen lokakuu 2013 – tammikuu 2014 väliin mahtuu useita yhteydenottoja, jossa tiedustelen auton tilannetta. Sitten siihen katsastukseen. Kaasuläppä. Murheen murtamana moottorin vikavalo syttyy kaasuläpän takia eikä autoa saa katsastettua tämän vuoksi. Tässä vaiheessa pyydän erittelyä kaikista kustannuksista joita korjausten osalta on syntynyt.

13.3.2014 olen lähettänyt seuraavan viestin:

Mikä tilanne? Kolmatta viikkoa edellisen puhelun jäljiltä mennään ja auto ei edelleenkään ole myynnissä? Tässä nyt oikeasti alkaa olemaan suhteellisen epämiellyttävä olo Audin myynnin suhteen.

24.3.2014 saan vihdoin vastauksen tilannekyselyviestiini, jonka pohjalta sovitaan että kaasuläppä vaihdetaan. Tiedustelen edelleen kustannuserittelyä kaikista korjauksista, jonka vihdoin saan – hintalappuna 2600-2900 euroa. Tässä vaiheessa totean, että on parempi edelleen odottaa että auto yleensäkin olisi kunnossa, saisin jotakin viestintää Autoimportilta ilman että aina asiakkaan roolissa tarvitsee kysellä sekä vielä jokseenkin tuon kuluerän kanssa olisi mahdollista elää.

7.4.2014 oli ihmeellinen päivä, sillä auto saatiin takaisin myyntiin! Marraskuun 2013 lopusta huhtikuun 2014 alkuun saakka auto on erinäisistä syistä ollut pois myynnistä, koska autoliike jolla on oma korjaamo ei saa asiaa hoidettua?!

Eikä tässä vielä kaikki…

5.5.2014 joudun taas olemaan itse yhteydessä Autoimporttiin ja tiedustelemaan, että mikä auton tilanne on kun sitä ei enää näy Nettiautossa. Saan vastauksen kolme päivää myöhemmin (puhelimitse!) jossa vahvistetaan, että auto on ostettu ja rahojen siirtymiseen odotetaan enää rahoitusyhtiön viivettä. Pyydän tässä vaiheessa taas kerran kokonaiskustannuksista erittelyä ja toimitan samalla tilinumeroni maksua varten. Huomiona myös, että auton lopullinen myyntihinta oli 1000€ halvempi kuin sovittu, eikä tätä minulle missään vaiheessa ilmoitettu.

22.5.2014 tiedustelen rahojen tilittämisen aikataulua, sillä myyntitilisopimuksessa lukee, että rahat tilitetään 2 viikon sisään auton myynnistä. Sama tilanne jatkuu edelleen 11.6. useiden yhteydenottoyritysten jälkeen. 19.6. tulee vihdoin erittely kaikista kustannuksista, jossa myös kaikki työt on eritelty jollekin kovin epämääräiselle tarjouspohjalla niin, että kustannuksena kaikista korjauksista on 3935,20€. Voitte vaan kuvitella, että en aivan purematta niele. Laitan heti juhannuksen jälkeen soittaen ja käymme hyvässä hengessä reklamaationi puhelimessa läpi. Sen pohjalta sovimme, että toimitan oman ehdotukseni summista ja laitankin puhelun päätteeksi sähköpostissa oman versioni tilitettävästä summasta. Tässä vaiheessa erotukseni heidän antamaansa erittelyyn on 1840€.

Seuraavan kerran saan usean soittoyritykseni jälkeen vastauksen omaan ehdotukseeni 1.7. jossa he ehdottavat kustannusten kompensointia 1146 euron erotuksella. Vastaan kyseiseen viestiin kompromissilla, jossa tulen vastaan puoliksi erotuksesta, jolloin lopullinen ero heidän ensiksi antamaansa olisi 1493€ (vrt. ensimmäinen reklamaationi 1840€).

Ja taas homma jatkuu. Eli ei. Seisoo paikallaan ja tässä vaiheessa homma menee jo jossain määrin surkuhupaisaksi ja samalla henkilökohtaisen talouteni osalta pelottavaksi kun autosta on ollut rahaa sisällä lähemmäs 12 000 euroa jo puolentoista kuukauden ajan.

Seuraavan kerran saan vastauksen 17.7.2014 lukuisien soittoyrityksieni jälkeen kun Kuluttajavirastosta suositellaan suoraan olemaan yhteydessä polisiin ja viestitän tämän myös Autoimportille. Sen jälkeen saan vahvistuksen, että rahat lähtevät liikkeelle seuraavan viikon tiistaina ja vahvistan samalla, että ovathan rahat sitten perjantaihin mennessä perillä. Onhan ne, pikasiirrolla tekstiviestin jälkeen. Ja vielä väärällä summalla mihin en itse suostunut missään vaiheessa. Onneksi erotus oli pieni joten tällä hetkellä olen edelleen vakavasti sitä mieltä, että myyjäliike on velvollinen maksamaan oman ehdotukseni mukaisesti erotuksen (346,90€).

Harvoin sitä tarvitsee olla yhteydessä Poliisiin asioiden tiimoilta, mutta tässä tapauksessa kun tilityksen jälkeen ei vastausta tule tekstiviestiin, puheluihin tai sähköpostiin on seuraavat toimenpiteet olla yhteydessä Polisiin ja juristiin. Ihan vain periaatteesta sekä osaltaan siksi, että tämä koko autokauppa on hoidettu (omaa tyhmyyttänikin) Autoimportilta aivan liian huonosti ja vielä täysin olemattomalla viestinnällä asiakkaalle. Tässä lie pätkän verran Autoimport -kokemuksia ja siitä kuinka autokauppa voi mennä vain ja ainoastaan pieleen.

Edit. 13.2.2015: BTCF:llä, eli BMW -forumilla erään käyttäjän Autoimport / Scandic Car Service -vinkkiä lainaten:

Te, jotka tällä hetkellä purette hiljaa kotona hammasta ja toivotte parasta ja pelkäätte pahinta: Ottakaa yhteyttä suoraan asianajajaan, poliisiin tai kuluttajaoikeusneuvojaan ja pyytäkää apua. Se helpottaa heti kun saa jostain apua casen eteenpäin viemiseksi. Tehkää casestanne julkiset, se tuo lisää painetta asioiden oikaisuun.

En tiedä, että onko tämä sitten sitä hyvää palvelua josta haluaa maksaa?

Kirjoittanut: Eetu
Aihe: Horina

4 kommenttia.

 1. Rea sanoo:

  Hei Eetu!

  Kuulostaa vastaavalta, kuin minun painajaiseni Autoimportin kanssa. Ja horrori vain jatkuu ja jatkuu…

  Ostin pojalleni Toyota Avensiksen 12.4.14 ja vaihdossa meni samaa vuosimallia, mutta isommilla kilometreillä oleva ehjä Golf. Väliraha oli 8500 e, jonka maksoin käteisellä.

  Heti kotona huomattiin, että Toyota hukkaa jäähdytinnesteitään. Auto vietiin heti takaisin ja Autorepair totesi auton olevan kunnossa. Nesteet vain katosivat ja uudestaan korjamolle, johon se sitten jäikin neljäksi kuukaudeksi. Tekivät kansiremontin. Auton moottori vatkasi, tyhjäkäynti heitteli. ”Vatkaaminen johtui vaihdelaatikon tukikumista, joka vaihdetaan. Tyhjäkäynnin heittely johtui tehokkaasta ilmastoinnista”. Oookoo. Ei mennyt minun naisenlogiikkaani. Vein auton merkkiliikkeeseen, jossa auto laitettiin ajokieltoon suutinvian takia. Takavakaaja oli myös autossa rikki. Samoin jatrut olivat ylikuluneet. Ehdotin, että remontti tehdään merkkiliikkeessä, koska auto ei ole heillä tullut kuntoon. Meiliini ei vastattu. Tietämättäni he hakivat auton merkkihuollosta ajamalla ja jatkoivat remontointiaan. Taas hurahti kuukausi ja auton piti olla valmis. Vein suoraan merkkihuoltoon tarkistettavaksi: ”kansitemontti tehty huonosti – öljyvuotoa ja ämpärillinen muttereita/liittimiä jäänyt laittamatta. Koskaan eivät olleet nähneet vastaavaa.”
  Yli 5000 euroa minulla mennyt ylimääräistä tähän leikkiin. Väsyttää. Harmittaa. Seuraava siirto minulla tekemättä. Kohta pinnistä ja ponnistan ja teen sen. Nyt en jaksa.

  • Eduardo sanoo:

   Kuulostaa ikävän tutulta, en voi kuin toivottaa jaksamista ja tsemppiä asian hoitamisessa. Täällä myös samoilla ajatuksilla tuosta pinnistyksestä ja ponnistuksesta – edelleen on 360 euroa heillä mielestäni minulle kuuluvaa rahaa. Jos olisin saanut itselleni jostain hieman enemmän riidanhalua ja voimia niin asia olisi varmasti lähtenyt heti tilanteen alusta asianajajan käsiin.

   Toivon vain kovasti, että Autoimportin liiketoiminnassa tapahtuu merkittäviä muutoksia tulevaisuutta kohti mentäessä, joko niin että markkinatalous raijaa tälläiset yritykset pois tai siellä selkeästi herättäisiin hoitamaan asiat kunnolla.

   Tsemppiä jatkoon!

 2. Rea sanoo:

  Tsemppiä myös sinulle :))

 3. Tampesteri sanoo:

  Hei,
  itselläni on jo montakin kokemusta myyntitili autoista autotalo leppiniemen kautta ilman ongelmia, myyjä vain näyttäisi olevan ylityöllistetty joten yhteydenpito ei ihan suju kuten pitäisi, mutta rahat ja vaihtoautot ym ovat kuitenkin sujuneet hienosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *