Nyhtöpossu uunissa ja perunat pannulla

lauantai 14.02.2015 klo 17:25

Viime kesäisen ison trendin pohjalta nyhtöporsas (pulled pork), eli nyhdetty porsas tuo helposti mieleen ajatuksen ruokamätöstä – loputtomasta feastista johon parhaimmillaan sisältyisi kylpytakki päällä sohvalla makaaminen samalla kun joku ruokkii nyhtöporsasta suuhun. Miten se menikään, mieluumin överit kuin vajarit?

I regret nothing

Oltiin helmikuun alkupuolella mökkireissulla poikien kanssa ja tähän kolmeen päivään mahtui muutaman oluen lisäksi muutama kilo nyhtöpossua. Meikämandoliini oli myyty tuossa vaiheessa, sillä tällä reissulla oli ensimmäinen kerta kun olin osaltani kokkaamassa (lue makutuomarin roolissa) kyseistä ruokalajia. Teimme tällöin helpon valinnan muodon suhteen ja päätimme hyödyntää porsasta burgerin välissä. Tämä food feast jäi kuitenkin kaivelemaan takaraivossa ja päätin toteuttaa vielä oman testieräni kotona.

Nyhtöporsaan aka nyhtöpossun ohje

Nyhtöporsas on ruokalajina miltei laittoman helppo ruoka, eikä vaadi oikeastaan lainkaan työtä. Lähinnä kärsivällisyyttä. Lisäksi kassler, eli possun etuselkä (hehe) tai tuttavallisemmin sianniska on kilohinnaltaan edullinen lihavalinta, joten soveltuu myös helposti tarjottavaksi isommalle ryhmälle taikka ihan vain viikonlopun mittaiseen herkutteluun.

Koska en meidän perheessä ole mitenkään liian tiuhasti keittiön puolella ja myönnettäköön, että kokkaus kiinnostaa, mutta olen ollut liian laiska aktivoitumaan sen suhteen, ostin impulssin pohjalta lihan valmiiksi marinoituna jonka pesin pois ennen pataan laittamista. Toteutin myös muutoinkin helppoa kaavaa tämän reseptin kanssa.

Nyhtöpossu

Nyhtöpossun resepti

  • 1,5 kg köntti kassleria
  • 1 sipuli
  • 1 punasipuli
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl cayannepippuria
  • 1 rkl mustapippuria
  • 1 rkl chilijauhetta
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl juustokuminaa
  • Coca Colaa
  • Porter/savu-olutta
  • 500g haluamaasi barbequekastiketta

Ohje

  1. Laita uuni 100 asteeseen
  2. Ota liha ulos pakkauksesta ja jos seuraat jalanjälkiäni, pese marinadi pois. Suositeltavaa olisi hieroa pintaan merisuolaa, mutta itse merisuolan puutteesta johtuen heitin pinnalle vain perussuolat ja hieroin.
  3. Laita myös muut mausteet matkaan lihan pinnalle tässä vaiheessa: pippurit, chilijauheet, paprikajauheet, juustokumina ym.
  4. Laita liha pataan, itse käytin kannellista pataa mutta myös uunivuoka tai muu korkeareunallinen astia sopii
  5. Leikkaa sipuli, punasipuli ja valkosipuli ja lisää pataan lihan kanssa
  6. Lisää barbequekastike ja levitä vaikka lusikalla se lihan pinnoille
  7. Lisää oman maun mukaan Coca Colaa ja olutta. Itse käytin normaalia lageria, mutta jälkiviisaana savu tai porter-olut olisi voinut tehdä hyvää
  8. Sekoita nesteet kunnolla
  9. Lisää liha uuniin ja aloita pitkä muhittaminen. Tämän reseptin liha oli 16h uunissa, mutta tärkeintä on että liha on niin pehmeää, että se voidaan repiä
  10. Tarkasta ja ennen kaikkea maista satunnaisesti kastiketta (jollei liha ole nesteen alla niin levittele lusikalla nestettä lihan pinnalle)
  11. Käännä liha myös toisinpäin noin puolessa välissä muhittamista
  12. Ota liha uunista ja ala repimään lihaa kahdella haarukalla suikalemaiseksi
  13. Repimisen jälkeen kannattaa vielä kostuttaa revityt lihat padan liemessä
  14. Suosittelen myös säilyttämään liemen tulevia ruokamättötarpeita varten
  15. Maista, ole tyytyväinen ja nauti

Nyhtöpossu uunista

Nyhtöpossu

Hunts Original BBQ Sauce

Perunat pannulta

Perunoiden ohje

Koska tämä ateria sopii myös urbaanille kaupunkilaiselle krapularuoaksi niin valmistin ihan vaan kaiken varalta pannuperunat nyhtöporsaan seuraksi.

Perunoiden resepti

  • 1-2kg perunaa
  • suolaa
  • ranskanperunamauste / perunamaustesuola
  • suolaa
  • chilijauhetta
  • paprikajauhetta
  • öljyä

Ohje

  1. Halutessasi kuori perunat
  2. Keitä perunat kattilassa
  3. Ota pois kattilasta, anna hieman jäähtyä ja leikkaa neljään osaan
  4. Lisää öljy pannulle, kun pannu on kuuma lisää perunat
  5. Lisää mausteet ja sekoita
  6. Maista, ole tyytyväinen ja nauti

Sådär. Siinä se on. Jos haluaa terveellistää ateriaa niin salaattia matkaan, tai sitten vaihtoehtoisesti majoneesia kaiken joukkoon. Syö burgerin, patongin tai ciabattan välissä. Syö lusikalla. Salaa jääkaapista. Miten vaan, hyvää se silti on.

Kirjoittanut: Eetu
Aihe: Elämää
Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *