Kiitos Spotify!

tiistai 01.09.2015 klo 20:52

Olen pitänyt Spotifystä pitkään. Myös käyttäjänä. Onhan se mullistavaa kun ajattelee miten Spotify on mahdollistanut kympillä kuukaudessa musiikista nauttimisen ilman fyysisiä tuotteita. Kaikki, genrestä riippumatta on heti ulottuvissa ja se jos mikä on hienoa.

Vaikka musiikkia on ollut tarjolla enemmän kuin voi kuvitella olen kuitenkin kokenut hienoista hankaluutta sen osalta, että kuinka löytää uutta (ja hyvää) musiikkia. Kymmenen vuotta sitten tuntui siltä, että aikaa oli runsain mitoin käytettäväksi vain uuden musiikin löytämiselle. Tällöin se toki tapahtui internetin avulla ja muilla keinoin kuin ostamalla. Aikuisuus ja “oikeat työt” alkoivat aktiivisesti nappaamaan kalenterista isompia aikalohkoja jollekin muulle kuin musiikin metsästämiselle.

Selkeästi muutaman viimeisen vuoden aikana myös musiikin kuuntelun määrä on vähentynyt ja osaltaan johtuen juuri uuden musiikin puutteesta. Spotifystä tuli enemmän vain väline, jolla kuunnella omia puhkikuluneita soittolistoja sekä läpikäydä ne uusimmat levyt joissa oli jotakin tarkastamisen arvoista.

Uuden muzan löytäminen

Musadiggarina olen sitä sorttia, että soitan kappaleet puhki. Siis repeatilla toistoja niin, että biisi tulee korvista ulos, jonka jälkeen se saa jäädä muhimaan taka-alalle – pitkäksi aikaa.

Analyyttisesti laskien totesin joskus, että muutaman puhkisoitettavan kappaleen löytämiseksi piti useinkin käyttää 3-4 tuntia aikaa, jotta niitä kappaleita löysi. Näiden löytämiseksi käytin aiemmin pitkälti Spotifyn artistisivujen kautta samankaltaisia artisteja, Redditiä, foorumeita, YouTubea tai käytännössä mitä tahansa keinoa joilla uuteen musaan pääsi jotenkin kiinni.

Koinkin suurta intoa HYPETRAK-sivuston viikottaisesta soittolistasta, josta tuntui poikkeuksetta löytyvän edes jotain tuoretta, kuten uusia artisteja sekä muutama kappale soittolistalle.

Ja nyt vihdoin ja viimein. Digitalisaatio, data ja algoritmit, halleluja! Spotify on vastannut puolikriittisen musiikinkuuntelijan tarpeisiin ja tarjoaa viikottaisen soittolistan, jossa on 30 kappaletta henkilökohtaiseen profiilini pohjautuen. Soittolistassa parasta on se, että suosittelu jopa toimii. Ei nyt toki niin, että soittolista olisi pelkkää timanttia – tietenkään. Kuitenkin niin hyvin, että olen nyt onnistuneesti löytänyt kvartaalittaisiin soittolistoihini musiikkia kolmen viikon aikana suhteessa enemmän kuin aiemmin kolmen kuukauden jaksoissa.

Tähän päälle kun vielä lisätään, että olen tilannut muutaman muunkin tyypin Weekly Discover -soittolistat niin uuden musiikin metsästämisesta tuli juuri moninkertaisesti helpompaa. Suuret kiitokset siis Spotifylle – nyt ollaan oikeiden asioiden äärellä. Kuukausimaksulle tuli juuri valtavasti lisää perusteita.

Jos siis allekirjoittaneen musadiggailut kiinnostaa, tässä syksyn 2015 kvartaalisoittolista:

Ja tässä kiusallaan oma Discover Weekly:

Kirjoittanut: Eetu
Aihe: Musiikki
Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *