Matkasuunnittelun sietämätön helppous

sunnuntai 12.04.2015 klo 19:37

Nykypäivän kehitysaste internetin käytössä on tuonut meille selkeästi mahdollisuuden matkasuunnitteluun ketterästi. Puhumattakaan siitä, että matkailuala on ehkä yksi kehittyneimmistä toimialoista kun puhutaan digitalisuudesta. Samalla sen helppous on kuitenkin ongelmaa, sillä tietoa on PALJON ja vaihtoehtoja loputtomasti. Tämä herättää juuri sen kysymyksen siitä, että mikä on minulle se oikea lomakohde?

Kuten aikaisemmin kirjoitinkin lähdimme maaliskuun loppupuolella kohti Thaimaata ja sen myötä sainkin pitkästä aikaa taas tehdä matkasuunnittelua. Ja on se nykyään sietämättömän helppoa, mutta samalla edelleen vaikeaa. Silti olen sitä mieltä, että matkailu on viimeisen 10 vuoden aikana muuttunut helpommaksi kuin se on koskaan ollut.

Matkasuunnittelun aloittaminen

Tiesin että haluamme lähteä tavoittelemaan rantalomaa ja kunnollista rantaloikoilua ilman kiirettä ja stressiä mistään. Koska samalla matkailun miinuspuolena oleva matkabudjetti usein juoksee vastaan yhtä nopeasti kuin toiveet, on koko matkailu hyvin usein valintojen tekemistä siltä niin kutsutulta kultaiselta keskitieltä.

Matkakohteen osalta tiesimme että haluamme lähteä kohti Aasiaa, osaltaan senkin vuoksi että muut kaukokohteet, kuten Bali, Havaiji, Dominikaaninen Tasavalta, Aruba ym. eksoottiset paikat ovat yleensä huomattavasti kalliimpia. Lähestyimme tätä asiaa matkasuunnittelun näkökulmasta niin, että tutustuimme Thaimaan eri kaupunkikohteisiin täällä, täällä ja täällä – josta viisastuimme aina askeleen verran siitä, että mikä näistä voisi olla ensimmäisen lentomme lopullinen kohde.

Omakohtaisen kokemuksen pohjalta olen oppinut, että matkailussa kannattaa suosia lentokenttien solmukohtia, joihin yleisesti saa lentoja huomattavasti erikoisempia kohteita halvemmalla. Tämän pohjalta tarkkailimme aktiivisesti lentoja Thaimaan päälentokentille ja merkittäviin kaupunkeihin, kuten Bangkok, Chiang mai ym.

Opi matkakohteesta

Tehokkain keino oppia tulevasta määränpäästä on aloittaa Googlettamalla. Itse olen käyttänyt tähän lähinnä rajauksia viimeisen vuoden tuloksissa, jolloin voin varmistua tiedon olevan suhteellisen ajankohtaista. Suomenkielisen sisällön osalta valtaosan perustiedoista löytää kuitenkin Wikipediasta, Rantapallosta ja matkatoimistojen kotisivuilta. Siitä syvemmälle mentäessä on myös suomalaiset matkablogit hyvänä vaihtoehtona tiedon hakemiseen.

Hakuasetukset

Tämän jälkeen siirryn usein siihen, että keskityn maan sijaan tarkentamaan kaupunkeihin, saarikohteisiin ja maanosiin. Tämä yleensä muodostaa kiitettävän käsityksen siitä, mitä kokemuksia muilla matkailijoilla on ollut.

Kuten mainitsin, Google-haun osalta rajauksina kannattaa käyttää aikajänteenä viimeisen vuoden tuloksia, blogihakua ja mahdollisesti tarkentaa hakuja koskemaan pelkästään yksittäistä sivustoa. Site: -kriteerillä pääsee hyvin kiinni esimerkiksi siihen mitä Rantapallon artikkelikannasta löytyy tai minkälaisia keskusteluja Pallontallaajat -forumilla on esiintynyt.

Hakukriteerit sivulta

Ikävä ystävä: matkabudjetti

Yleisen käsityksen syntymisen myötä budjetti yleensä juoksee rinnalla. Kun useinkin matkustaminen on asia, jossa tehdään kompromisseja budjetin osalta on hyvänä ystävänäni useinkin tässä Momondo*, joka antaa ketterästi vastaukset lentolippujen hintoihin ja samalla myös parhaimpiin päiviin matkustaa.

MomondoMomondo

Lisäksi ennakoiden käytän useinkin Kayakia seuratakseni lentolippujen hintoja, jotta voin paukauttaa sopivassa saumassa edulliset liput kiinni jo aikaisin. Myös äkkilähtöjä voi halutessaan seurata, mutta myönnettäköön että olen itse valitettavan laiska tarjoushaukkana joten tämä keino ei ole itselleni sopivin.

Meidän Thaimaan reissun osalta lähtöajankohtaan oli n. 4 kuukautta, jolloin Momondon käyttäminen* paljasti että Bangkokin saisi meno-paluulennot Aeroflotilla vain 530€ lippuhintaan. Jos saat kaukolennot varattu alle 600 euroon, on se miltei lainsäätämä yleinen kirjoittamaton sääntö: varaa ne.

Lentojen varaamisessa haastavinta useinkin taitaa olla se, kuinka kalenteri taipuu loman ajankohtaan. Osaltamme valitsimme päivät kiinni ja tämän jälkeen siirryimme suunnittelemaan seuraavia askeleitamme maan sisällä.

Kirjoittanut: Eetu
Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *