Kuala Lumpur, sanon sinulle kyllä
Monen monta kuukautta sitten löytämäni mahdollisuus päästä matkustamaan saapui vihdoin ajankohtaiseksi.
Matkasuunnitteluhan on mitä mahtavin keino kuluttaa aikaa ja kasvattaa kaikokaipuuta itseään suurempaan rooliin. Edellisvuotisen Thaimaan Bangkokin ja Koh Samuin jälkeen tahtotilana oli edelleen jatkaa samankaltaista suurkaupunki-rantakohde-yhdistelmää. Isompien kaupungien osalta nuorena urbaanina pariskuntana nautinnonaiheina on erityisesti shoppailu, joten kauppakeskukset ovat merkittävässä roolissa. Shoppaamisen osalta tarve ei ole päästä luxusliikkeisiin tai ostamaan kalliita merkkibrändejä, vaan kiinnostuksena on enemmänkin ne pienet kaupat tai kojut joista löytää ehkä halpaa, ehkä huonolaatuisempaa mutta uniikkia ja erilaista vaatetta.
Koska Singapore ja Bangkok oli jo suurkaupungeista osaltaan tuttuja, oli Malesian Kuala Lumpur seuraava luonnollinen valinta.
Rakkaudesta Aasian suurkaupunkeihin
Suurkaupungien osalta kaikista merkittävimmässä roolissa on mielestäni kaupungissa oleva syke. Se tunne, että kaupunki valvoo ja elää läpi yön. Se ristiriitainen kokemus siitä samasta kadusta aamupäivän auringossa ja pimeyden vallatessa alkuillasta – miten yksi katu voikaan näyttää ja tuntua niin erilaiselta?
Koska ennen Kuala Lumpuria vertailukohteina on ollut Bangkok ja Singapore, annan niille omat huomioni ennen Kuala Lumpuriin paneutumista.
Bangkok oli hyvällä tavalla mieleenpainuva, vaikka moni puhuu että kaupungin syövereihin on helppo uppoutua ja kuten kaikki suurkaupungit, sitä voi myös vihata ja/tai rakastaa. Bangkok oli kuitenkin hyvä kokemus, josta jäi eniten mieleen rajattomat shoppailumahdollisuudet.
Singapore on taas hyvin länsimaalainen suhteessa Aasian muihin suuriin kaupunkeihin. Vaikka Singaporea verrataan usein kilpailuhenkisesti Kuala Lumpuriin, oli se kuitenkin täysin erilainen sulatusuuni kaikille kansallisuuksille ja kokonaisuudessaan helpommin nieltävissä. Erityisesti suomesta ensikertalaiselle suosittelen ehdottomasti Singaporeen tutustumista, sillä kontrasti muihin Aasian kaupunkeihin on paljon miedompi. Huomiona toki se, että ainakaan meidän kahden hengen suulla ja korvilla Singlish (Singapore English) ei ollut selkokielistä tai ymmärrettävää. Lisävinkkinä myös Singaporeen, että jos Aasialta hakee ruokakokemuksia, on Singaporen food courtit mitä parhaimpia tähän – nokka kohti Chinatownia ja mitä enemmän kiinalaisia ja likaisemman näköinen food court onkaan, sitä rohkeammin sisälle syömään. Ruoka ei ole onnistunut tällä tavoin pettämään kertaakaan.
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur tuntui kaupunkina aktiiviselta. Siellä oli suurkaupungin syke olemassa, mutta se tuntui käyvän juuri sen pienen asteen hitaampana kuin ylhäällä vertaamissani vaihtoehdoissa.
Ymmärrän hyvin miksi kaupunkia verrataan usein Singaporeen, sillä siinä on selkeästi palanen sitä, mutta silti se on kovin erilainen. Yhdistävinä tekijöinä koen jopa Singaporea suurempaa eri kulttuurien yhteenliittymistä, joka näkyy katukuvassa mutta on myös aistittavissa arjessa. Erityisen yllättävänä tuli Intia/Pakistan/Bangladesh -segmentin edustus, jota oli odotettua enemmän. Tämä näkyi myös luonnollisesti katukuvan lisäksi myös ruokakulttuurin osalta.
En tiedä johtuuko se Malesiasta vai vain Kuala Lumpurista, mutta ihmiset ovat kohteliaita ja jokseenkin helposti lähestyttäviä. Thaimaaseen verraten voi sanoa yleisen ilmapiirin olevan jotenkin helpompi ja tietyllä tavalla hillitympi. Ylitsevuotavaa pakkomyyntiä emme kohdanneet lainkaan, vaan tuntui enemmän että jokaisen myyjän huulilta ulosheitetty myyntihuuto oli ujosteleva ja hieman sisäänpäin kääntynyt. Ystävällisiä asenteita kohtasi lähes poikkeuksetta, erityisesti jos oli itse alttiina tervehtimään ja sanomaan ensimmäiset sanat. Kielitaidon osalta englannilla pärjäsi enemmän kuin hyvin, joskin vastapuolella kielitaidon tasot vaihtelivat huonosta keskinkertaisen kautta hyvään.
Hotellina Kuala Lumpur Journal
Majoituttiin neljän yön verran Kuala Lumpur Journal*-nimisessä hotellissa, jonka hintataso oli kohtalaiset 63€ yöltä. Pohdittiin ensiksi kovasti, että otetaanko majoitus Airbnbn* kautta, mutta sen hinta- ja laatutaso ei pärjännyt Malesian edullisille hotellimajoituksille.
Hotelli oli todella miellyttävä, kuten uudelta hotellilta voi odottaakin. Hyvällä paikalla ja todella lähellä keskustaa. Meidän makuun sopivan hipsterimäisellä maulla sisustettu, niin huoneiden kuin yleisten tilojen osalta. The Shack on hotellibaari toisessa kerroksessa joka tarjoaa todella miellyttävän maiseman terassilla ja hyvällä musiikilla kohti KL:n nousevia julkisivuja.
Singapore, Bangkok vai Kuala Lumpur?
Shoppailun osalta vaihtoehtoja oli paljon, joskin suhteessa Singaporeen tai Bangkokiin osaltamme emme ainakaan löytäneet niitä paikkoja joista olisi tehnyt rajattomasti löytöjä. Matkalaukkuihin päätyi kyllä paljon tavaraa, mutta ei ehkä aivan niin paljon kuin oli alunpitäen ajatuksissa. Huomionarvoisena lisänä kuitenkin se, että mm. Hundred%:ista pystyi ostamaan Niken kenkävalikoimaa (Air Maxit, Air Forcet, Roshet jne) useita kymppejä Suomea halvemmalla.
Valikoimaa ruokien osalta oli Aasian tapaan lähes rajattomasti. Singapore pitää edelleen paalua ruokatarjontansa osalta, mutta niin Bangkokista kuin Kuala Lumpurista löytyi myös omat voittajansa.
Tykättiin Kuala Lumpurista. Ehkä osaltaan sen jotenkin tietynkaltainen keskeneräisyys ja rosoisuus toi sen tavallaan autenttisemmaksi kuin Singapore tai Bangkok.
KL:n hintataso on länsimaalaisille halpa, huolimatta euron heikosta kurssistakin. Suomeen verrattuna jopa hotellibaarin paikallisesti korkea hintataso jäi silti vielä reilusti jalkoihin. Myös taksilla liikkuminen oli edullista, joskin meidän reissulla tätä huvia harrastettiin lähinnä eläintarhaan ja takaisin (sivuhuomiona, eläintarhaa en erityisesti suosittele – oli hyvin keskeneräinen ja parempiakin on tullut nähtyä. Jos Aasian eläintarhat kiinnostaa, niin Singaporen oma oli todella mieletön). Kuten muissakin suuremmissa kaupungeissa, taksikuskien kanssa saa aina veivata mittarin käytöstä tai matkan kokonaiskustannuksesta.
Joka tapauksessa tulee varmasti palattua vielä tulevaisuudessakin paikan päälle katsomaan miten kaupunki kehittyy. Kävipä mielessä ajatus, että täällä sitä voisi jopa kuvitella viettävänsä viikkoja pidempiä aikamääreitä. Näistä kolmen verrokkikaupungin osalta on vaikea valita voittajaa, sillä jokaisessa on puolensa. Kaikki riippuu pitkälti matkan tarkoituksesta, mutta vetäen ajatuksia yhteen – voin kyllä vahvasti suositella Kuala Lumpuria.
Parasta Kuala Lumpurissa
Majoitu: Kuala Lumpur Journal* (30, Jalan Beremi, Bukit Bintang)
Syö: Hutong Food Court (Lot 10 Shopping Centre, Food Court, Lower Fround Floor, Jalan Bukit Bintang)
Shoppaa: Berjaya Times Square (Berjaya Times Square, 1, Jalan Imbi)
Shoppaa katumuotia: Hundred% (Lot 10 Shopping Centre, Jalan Bukit Bintang)
Käy: Pavilion Kuala Lumpur (168, Jalan Bukit Bintang)
* Affiliate-mainoslinkki, jonka pohjalta voin saada rahallista hyötyä. Mahdolliset tulot sijoitetaan suoraan hyväntekeväisyytenä seuraavan reissun matkakassaan.